S K O R P I O N S O L A R

Att tälta med kiddo

Publicerad 2016-06-16 14:55:03 i Graviditet,

Ja, då kan vi checka av det på listan. Turat och tältat för första gången med lilla H som just fyllt ett år. Vilken grej! På två dagar gick vi i skog och mark på fjäll ca 2,5 mil.
Det var någon som frågade här för ett tag sedan om jag kunde berätta mer om att göra "sånt" med ett barn, så tänkte knåpa ihop ett inlägg här om vad vi lärt oss osv och vad som alltså är bra att tänka på. Ställer frågor till mig själv i vissa punkter som jag tänker är intressant att ha svar på. Fråga gärna om ni undrar något mer☺️

1. Vi har en bärstol som en av oss bär, och i den sitter då Hedvig samt så packar vi alla hennes saker i den (kläder, mat, blöjor, flaskor, servetter osv)Vår bärstol har bra med utrymme för att packa i mer, och viktigt att tänka på är att försöka undvika tunga saker. För mycket små-tunga saker blir enormt när en ska vandrar ganska långt. Hedvig väger också 12-13kg så bara hon är rätt mycket😊 Men ni som vill vandra med små barn; kolla in bärstolar, så så så bra uppfinning! Den kan dessutom stå av sig själv så om en vill ta av sig den så sitter Hedvig väldigt bra i den när den är ståendes på marken, vår stol har även ett tak som går att dra fram som skydd mot tex sol och regn (vilket vi glömde tänka på in action 🙈)vi började gå när Hedvig skulle ta sin tupplur och då har vi även köpt en krage som kan hålla upp huvudet lite (På Ica maxi köpte vi vår) vilket är den rosa på bilden. (Vanliga att ha i bilar bland annat). Sedan lutar hon huvudet mot en vit gosedjurs"groda" som följde med då vi köpte stolen. Väldigt bra:)

(Då har vi alltså våra kläder, mat, sovsäckar, tält, triangiakök och annat tänkbart i och fastspänt på den andra enorma väskan)

2. I tältet hade vi varsitt liggunderlag och så ett litet till Hedvig samt tog vi med pläden vi annars har i vagnen. Som alltid försöker en hitta en mjuk slät yta att ställa tältet på men denna gång var det lite svårt och då är det toppen med skönt underlag att ligga på. Pläden också bra för att hålla värme; men nackdel; den väger. Istället kanske en kan ha med sig någon extra tröja till barnet. Med facit i hand så hade hon nog med kläder på sig och hade klarat en kylig natt utan pläden också. 
När vi sov så delade hon och jag på en vintersovsäck och Pär hade en egen lite svalare sovsäck. Det blev lite tight att ligga i sovsäcken med H så vi drog upp kedjan så säcken blev som ett täcke istället. Funkade bättre! Hedvig sov hur gott som helst i tältet men själv var jag vaken mer än jag sov just för att det var en aning kallt ute (3 grader kanske) och jag var orolig att täcket skulle glepa-glida av Hedvig så minsta lilla jag ville röra mig var jag tvungen att kolla så hon fortf var inbäddad. Lärdom: ha med en barnsäck till henne. Nackdel: tufft med ännu mer packning då det redan var maxat denna gång. Fördel: alla sover gott. Summan av kardemumman: värt det! Då känns det roligt och bra att tälta flera nätter i rad, vilken en ofta vill när en ändå vandrat så pass långt och hittat riktiga gultkornställen i naturen:) 

3. Vad hade Hedvig för kläder när hon sov då? När hon sov hade hon en "onepiece" (varmare än en tunn pyjamas) samt fliströja, flisbyxa, sockar och mössa. Hon var alltid varm och med den varma säcken var det alldeles lagom i ca 3 plusgrader. Jag och Pär låg på varsin sida om henne också vilket jag tänker är en bra idé då det annars kan dra lite vid tältets väggar. Jag tänker spontant att det här också är lätt att packa med för mycket. Smart är istället att vara noga med att barnet inte blöter ner sina kläder och då om hen blir lite smutsig på tröjan är ju inte det hela världen en dag eller två. Vi hade med oss regnkläder som "jacka och täckbyxor" och det kändes smidigt då det dels håller bra för vind men också tål fuktig mark när hon kryper och är även lätt att skölja av om hon får en mugg nyponsoppa på jackan tex.... 🙄😁☺️

4. Hur gick det med ett barn som inte kan gå men som gärna kryper överallt? Ja, viktigt är det att hålla koll på henne såklart. Sen känner både jag och Pär att hon får krypa bäst hon vill, blir hon smutsig om händerna så har vi med våtservetter eller tillgång till sjöar att tvätta av i. Det är sen inte hela världen om hon råkar stoppa lite sand i munnen eller något annat. På så vis lär hon sig vad som är vad, vi försöker såklart det bästa att prata och säga nej när hon vill äta något olämpligt, och har alltid en överblick kring vad som finns där hon kryper. Överlag prioriterar vi här helt enkelt hennes nyfikenhet att upptäcka världen istället för allt annat som "familjelivspatrullen" skulle anklaga sönder på att vi inte prioriterade haha... Lite skit har ingen dött av tänker vi😁 och glädjen hon utstrålar när hon får krypa i en hel natur är så värmande att se! Sedan kunde vi alltid sätta henne i gåstolen/famnen när det var dags att tex äta.
5. Matväg då? Vi hade med oss burkmat och smoothies, grötpulver och ersättning, samt gjorde vi till oss själva nyponsoppa som även hon fick slurpra i sig. Lärdom: burkmat var nästan för tungt och lite ogenomtänkt (då vi inte tänkte efter särskilt mycket alls kring maten denna gång) att ha med. Istället kommer vi hädanefter låta hon äta det vi äter, och helt enkelt välja sådan mat som passar oss alla. Nu åt tex vi tortellini med svamp i, och det hade hon också gillat. Vi hade även med oss köttbullar och pulvermos, vilket hon älskar också (bullarna iallafall) osv osv. Maten tillagade vi på trangiaköket, vilket är sååååå bra uppfinning och underlättar så mycket! 

6. Leksaker? Ja, vi tog med några lätta leksaker men det hade inte behövts. Hela naturen är som en enda lekpark i Hedvigs ögon och så tycker hon det var väldigt roligt att leka med plastskålarna och trangiaköket vi hade med, vilket oxkså funkade bra. Trumma med en pinne på kaffepannan, fylla en skål med löv osv, så lätt att leka i natur för de små liven. Hade med två små böcker också och det var rätt bra ändå, mysa ner sig och kolla i böcker tillsammans är alltid uppskattat och trevligt (om inte tillsammans så är det också himla kul själv med alla bilder tycker loppan)

7. Vatten? Ja alltså i fjällen om något finns det tillgång till godast vatten ever, rent och fräsch som rinner/forsar i bäckar. Vi hade med en liter vatten hemifrån som vi gjorde Hedvigs ersättning på bland annat, då det kändes bäst så... Samt så hade vi en liten vattenflaska tillgänglig under vandringen till lillan. Men själva drack vi vatten från bäcken och kokade all mat med vatten tagit rakt från naturen. Så jäkla härlig frihetskänsla det är! Bland det bästa med att bo utomhus sådär. Kommer nog överväga den där litern till nästa tur, då den egentligen är överflöd.

Överlag så tänker en på allt en packar, minst två ggr om. "Behövs denhär verkligen? Är det helt säkert? Kan vi inte klara oss utan den?" Och det tror jag är en bra sak att alltid göra. Även om en burk barnmat känns lite, så gör varje liten tyngd och plats i packningen skillnad när en ska bära och gå så långt. 

Avslutningsvis så gick det bättre än väntat att vandra så långt och tälta med Hedvig. Hon njuter verkligen av att sitta bak på ryggen på mamma eller pappa i sin stol och spana på världen, gnölade typ en endaste gång bara och det var när hon började bli hungrig på middag. Att krypa in i tältet för första gången var magiskt tyckte hon. Hennes ögon blev stora och hela kroppen utstrålade bus och glädje. Hon "hoppade" och sträckte ut tungan, gjorde roliga ljud och gosade med varje del av sovsäckarna.att få henne att somna funkade bättre än hemma. Jag la henne i säcken och tog henne i min famn och sjöng en sång, efter hon druckit ersättning och fått nappen somnade hon på fem minuter. Däremot vaknade hon till ganska lätt av prasslande ljud och dragkedjor när jag därefter skulle smyga ut, men när hon väl kommit in i djupsömn var inget ljud varken från tält eller utomhus ett hinder. 
Lite fler bilder från vår vandring:
Hade även med oss fiskespön, inte ett napp däremot, annars hade vi fått oss en riktigt färsk och god måltid☺️
Utsikt över sjö och fjäll. Bland det bästa med att tälta; du väljer själv tomt och utsikt helt gratis ☺️

Kommentarer

Postat av: Mamman

Publicerad 2016-06-16 19:17:32

Säger bara en sak, så himla duktiga ni är och vilka äventyr Hedvig får vara med om😘👏👏👏

Postat av: Julia

Publicerad 2016-06-19 23:54:41

Mäkta imponerad av er! Alltså verkligen! Fy fasen vilket äventyr och friskluft, vackra vyer och härligheter!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Umeå, 25 år, mamma till Hedvig född 2015 i juni. Förskollärare som nu är mammaledig och bor i fjällen, Tärnaby med min familj. Älskar att vara mamma, fota, skriva, laga mat, måla, naturen, godis, skratt, familj, köra skoter, smoothie😋 Välkommen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela